Renske van der Stoep van ROFFAA. Van dat allernieuwste ‘glazen’ huisje op de Kroons eigenste stadscamping Culture Campsite. Renske: ‘Wij willen aantonen dat je met reststromen nieuwe mooie producten voor de bouw kunt ontwikkelen’.

🏗 Je bent de afgelopen tijd met het project #TheFloatingBricks bezig geweest. Wat heb jij met bakstenen?

Renske: ‘Ik was gefascineerd door de esthetische toepassing van baksteen in de vorm van steenstrips. Steeds minder gevels zijn echt van baksteen, we worden een beetje voor de gek gehouden. Waarom niet een toepassing bedenken waarin de steenstrip in zijn volle glorie te aanschouwen is? Een soort ode aan de steenstrip. Zo ontstond het idee de steenstrips te monteren op glas, wat geleidt heeft tot het product The Floating Bricks. Gaandeweg ontdekte we dat er hele partijen overgebleven steenstrips bij Wienerberger Nederland stonden. Ook Qbiq Wall Systems, een leverancier en producent van glazen binnenwanden, houdt stroken glas over in hun proces. Uiteraard worden beide producten weer gerecycled, maar de producten onderscheppen en direct weer toepassen, creëert veel meer waarde. Hiermee willen we aantonen dat je met reststromen weer mooie nieuwe producten voor de bouw kunt ontwikkelen.’

 

🏗 Hoe werkt zo’n project als The Floating Bricks in team ROFFAA?

Renske: ‘We zijn natuurlijk nog een startend bureau, op zoek naar werk. We hoorde over het initiatief van de Culture Campsite en hebben gevraagd of wij ook een object mogen ontwerpen en bouwen. De ideale plek in onze eigen achtertuin om het experiment aan te gaan en ons eerste Floating Bricks House te realiseren. Daarmee hadden we opeens een concreet project. Wat getekend moest worden, voorbereid en uiteindelijk gebouwd. We hebben alle zeilen bijgezet. Iedereen van ons team heeft daar in alle stappen van het project op een bepaalde manier aan bijgedragen. Het leuke is dat de verschillende rollen en talenten daarmee ook boven kwamen drijven. Hoe klein dit project ook is, toch komen bijna dezelfde facetten aan bod als bij een groter gebouw.’

 

🏗 Carte blanche: wat zou jij/jullie team aan het Kroon gebouw veranderen of toevoegen?

‘Dat zou iets zijn waarmee we nog meer agendapunten van ROFFAA kunnen adresseren. Dit zou bijvoorbeeld allemaal samen kunnen komen op het dak boven ons kantoor. Een stevig betonnen dak met een nog mooier uitzicht dan onze ruimte. Een project dat laat zien hoeveel waarde en kwaliteit je aan een dak kan toevoegen, een plek waar water kan bufferen en langzaam weer ingebracht wordt in het systeem. Gebouwd met bio-based materialen uit de bibliotheek die we nu aan het opzetten zijn.’

 

Meer weten over ROFFAA? Dat kan hier: http://roffaa.nl

#dekroonrotterdam #ROFFAA #rotterdam #architectuur #architecture #renskevanderstoep

 

Related posts