Q&A met Ashley Nijland. Ashley behoort tot de directie van de Kroon en organiseert daarnaast ook een hoop op de Keilewerf.

Q&A met Ashley Nijland. Die je wellicht ook nog kent van hotspot RAAF Rotterdam op Zuid. Als je daar geen yogalesje volgde, dan huilde je wel cultureel verantwoord uit je buik van het lachen tijdens andere events. Ashley behoort tot de directie van de Kroon en organiseert daarnaast ook een hoop op de Keilewerf.

👟 6 studies op de WdkA en uiteindelijk studeerde je af als Autonoom Kunstenaar. Wauw.

Ashley: ‘Vers afgestudeerd aan de Theaterschool en rolde erna zo WdkA in. Daar begon mijn trektocht door de Academie. Toen vulde je nog gewoon een overstapformulier in en stapte je na een half jaar over naar een andere richting. Ik ben netjes in vier jaar afgestudeerd en daarnaast ook de hele academie doorkruist. Van Advertising naar Grafisch Ontwerp, van Lifestyle & Design naar Visueel. Ik deed de minor fotografie en vertrok voor een semester zeefdrukken naar Australië en toen ik terug kwam ging ik verder binnen de richting Autonome Kunst. Toen ze dachten dat dat dan wel ‘vrije-vogel-proof’ zou zijn begon ik buiten de Academie een galerie en kunstplatform in de Afrikaanderwijk, en studeerde hierop af. Dit project veranderde twee jaar later in RAAF Rotterdam (Rotterdam-Art-Adventure-Food) op Zuid. RAAF runde ik acht jaar lang samen met Elke Donders en dat was een te gekke rit!’

👟 Na hoofdstuk RAAF belandde je hier. Wat vind je zelf zo tof aan De Kroon?

Ashley: ‘De vakantie hiertussen naar Nicaragua was heel goed voor me, kop in de zon en nieuwe plannen maken. De Kroon is voor mij de grote zus van RAAF Rotterdam. Dit keer meer gericht op kunst, cultuur en ondernemerschap in plaats van horeca, dat past mij beter bij mij. Het is een perfect match: mensen creatief connecten, veel ruimte voor nieuwe ontwikkelingen, de juiste partners-in-crime zoeken voor waar we ‘nu-toch-in-godsnaam-weer-mee-bezig-zijn’ en daarnaast kijken we rond welke projecten wij nog meer kunnen aangaan in Rotterdam. The sky is the limit. De Kroon is bijzonder. Vanaf het eerste moment hebben we de goede sfeer te pakken gehad en die ontwikkeld zich maar door en door. Natuurlijk gaat niet alles vlekkeloos maar Kroon’ers staan voor elkaar klaar. Dat zie je niet in alle verzamelgebouwen terug en dat doet mij goed. Tijdens een rondje Kroon kun je zo maar in een andere wereld belanden. ‘S ochtends denk je mee over het plaatsen van een gigantische, hypermoderne 3D-robotprinter, ‘s middags lunch je mee met de Health Heroes en luister je naar hun vervolgstappen, vervolgens komt Renée met een geweldig plan voor op het dak van de Kroon en ‘effe’ tussendoor plannen we het vijfjarig jubileum festival van de Keilewerf. Kers op de taart voor mij is dat Elke sinds kort een atelier heeft in de Kroon, wij vinden elkaar écht altijd weer terug.’

👟 Wat zeggen deze sportschoenen die je meebracht over jou?

Ashley: ‘Haha! Ik heb vaak deze f*cking lelijke sportschoenen aan. Als ik ga werken dan loop ik binnen een uur van mijn huis op Zuid naar de Kroon en ‘s avonds weer terug. Fietsen doe ik eigenlijk niet meer. Ik loop zo bijna 50 kilometer per week bij elkaar, dus dat moet wel goed voelen aan je voeten. Vandaar die sportschoenen.’

Related posts