Q&A met Tom Kraanen: “Ik hoef niet per sé stinkend rijk te zijn maar een creatief leven leiden is voor mij wel het doel.”

Q&A met Tom Kraanen: “Ik hoef niet per sé stinkend rijk te zijn maar een creatief leven leiden is voor mij wel het doel.”

 

🎨Hoe ben je in de kunstwereld terecht gekomen?
Tom: ‘Eigenlijk per toeval. Ik teken al heel mijn leven maar had tot een paar jaar geleden nooit nagedacht over een bestaan als kunstenaar. In 2011 heb ik na aandringen van mijn vrienden een selectie illustraties online gezet. Die zijn toen terecht gekomen bij een expositie-programmeur en vrij kort daarna had ik mijn eerste expositie. Toen studeerde ik nog geneeskunde maar al vrij snel bleek dat ik het een stuk leuker vond om dingen te maken dan in een collegezaal te zitten.’

 

🎨Wat voor thema’s komen vaak terug in je werk?
Tom: ‘Ik verander best vaak van thema in mijn werk. Zowel visueel als inhoudelijk. Zo schilderde ik eerst surrealistische figuren, vervolgens realistische portretten en op dit moment vooral collage-achtig, abstract werk. Het vermogen van abstracte kunst om een gevoel teweeg te brengen bij de toeschouwer vind ik erg bizar en is iets dat ik zelf op dit moment onderzoek. Omdat ik geen formele kunstscholing heb gevolgd formuleer ik telkens mijn eigen uitdagingen. Ik denk dat ik daarom zo kort stil blijf staan bij een bepaalde visuele stijl. Al hoor ik vaak dat mensen duidelijk mijn hand herkennen.’

 

🎨Hoe zit je creatieve proces in elkaar?
Tom: ‘Vaak is een prikkel van buitenaf genoeg om een beeld in gang te zetten. Dit kan een foto of illustratie uit een tijdschrift, krant, blog of bijvoorbeeld film zijn. Maar ook als ik buiten langs een bepaalde combinatie van kleuren fiets. Meestal gebruik ik een combinatie van dingen die op dat moment een bepaalde indruk maken en haal daar stukjes of elementen uit voor een nieuw geheel. De schilderijen die ik nu aan het maken ben probeer ik zo intuïtief mogelijk te schilderen. Er zijn geen schetsen en zodra een idee in me opkomt doe ik het meteen. Als het niet bevalt dan pech, dan kan ik er altijd nog overheen. Schilderen lijkt altijd zo vrij maar er komt behoorlijk wat spanning en angst om te falen bij kijken. Daar probeer ik nu vanaf te komen.’

 

🎨Welke doelen zou je nog graag met je werk willen bereiken?
Tom: ‘Hahaha, weet wat je vraagt. Ik zou erg graag in 2023 in New York willen exposeren bij een toffe galerie. Dit is een doel dat ik voor mezelf heb gesteld. Ook zou het erg tof zijn als ik kan blijven doen wat ik doe. Ik hoef niet per sé stinkend rijk te zijn maar een creatief leven leiden en toffe projecten bedenken is voor mij wel het doel.’

 

🎨Waarom heb je voor de Kroon gekozen?
Tom: ‘Renée Rooijmans en ik mochten de mooiste studio van ons leven uitkiezen dus dat leek ons wel een goed plan. De rest is geschiedenis.’

 

Bekijk Tom zijn werk op zijn website

#dekroonrotterdam #rotterdam #tomkraanen #art #illustraties

 

Related posts