Kroonredes: Interview met Daphne Huisden

INTERVIEW MET DAPHNE HUISDEN

Daphne Huisden is een geboren en getogen Delfshavenaar en is schrijver van beroep. Ze vertelt ons waarom ze schrijver is geworden, wat het betekent om een schrijver te zijn, hoe haar creatieve proces eruitziet en waar de inspiratie voor het gedicht dat ze voor de Muurschilderingen heeft geschreven vandaan komt.

De kracht van een schrijver is zich kunnen verplaatsen in de ander, vertelt Daphne. Voor haar laatste boek heeft ze 7 jaar lang de geschiedenis van het illusionisme bestudeerd. En dat gaf haar het ultieme gevoel van vrijheid; dat je je als schrijver helemaal in een onderwerp kunt verliezen en alle facetten ervan kunt proberen te begrijpen. De grenzen van tijd en ruimte vallen op zo’n moment helemaal weg voor haar. Het kleine werkkamertje waar ze schrijft kan worden getransformeerd naar elke wereld die ze wil.

Voor de muurschilderingen is Daphne in de huid van Cyrano de Bergerac gekropen. En heel interessant figuur die één van de eerste science-fiction romans heeft geschreven, met als onderwerp het reizen naar de maan. Dat iemand die in het jaar 1640 leefde bezig was met ruimtereizen vind Daphne enorm fascinerend en inspirerend.

Cyrano was in het creatieve proces het eerste stukje van de puzzel. Hip-hop, de buurt en het veerhuis waren andere ingrediënten die aan de mix werden toegevoegd. Daphne vertelt: als schrijver verzamel je heel veel kleine puzzelstukjes en dan is het zaak om te kijken hoe je alles bij elkaar kunt laten komen. En het is juist deze handeling van het schrijven zelf die Daphne wilde uitbeelden met haar gedicht. Je vertrekt op een onbekende reis, verzamelt de ingrediënten die je zocht of onverwacht tegenkomt en dan ga je terug om er een spannend en coherent geheel van te maken.

In het gedicht beginnen alle strofen met ‘laten we doen alsof’, want dat is eigenlijk wat het werk van een schrijver is: doen alsof. Doen alsof je Cyrano de Bergerac bent, doen alsof je in de 17de eeuw leeft, oftewel: doen alsof je iemand anders bent. Dus laten ook wij doen alsof we mee zijn geweest op Daphne’s fascinerende reis en laten we vooral ook enorm genieten van het prachtige eindresultaat!

Related posts