Kroonredes: Interview met Stephan Bontje

INTERVIEW MET STEPHAN BONTJE

 

Stephan Bontje is een multidisciplinair kunstenaar en Rotterdammer in hart en nieren.

Hij vertelt hoe prachtig hij het vindt dat Rotterdam een mengelmoes is van zo veel verschillende culturen. Alles leeft, vloeit en bruist door elkaar heen. Net zoals het water in de Maas dat doet.

En Schiemond is natuurlijk een schoolvoorbeeld van zo’n levendige en verbindende plek.

Stephan maakt onderdeel uit van de groep die bestaat uit twee kunstenaars van de Kroon en een schrijfster van het Schrijvershuis, die elk op hun unieke wijze de geschiedenis en het heden van Schiemond gaan uitbeelden in woord en beeld op drie grote muren in Schiemond.

Op de muur waar Stephan aan gaat werken zal een mythisch wezen verschijnen die alle eerder genoemde aspecten van Rotterdam in zich zal dragen.

Stephan zegt dat Rotterdam voor hem altijd een leidraad is geweest in zijn werk. En dan vooral de caleidoscopische beeldtaal van alle mensen die hier naartoe zijn gekomen om te werken, wonen en leven.

Het water, eeuwenlange emigratie, de multiculturele smeltkroes die daardoor is ontstaan, maar ook de vormgeving van het Veerhuis zullen onderdeel uit gaan maken van het werk.

Stephan ziet het wezen als een soort beschermheilige. Net zo als de zeemannen een beschermheilige hadden wordt dit de beschermheilige van Schiemond. Een beschermheilige voor alle mensen in dit gebied, zowel de mensen die hier woonden, die er nu wonen en die er in de toekomst zullen wonen.

 

Related posts