Q&A met KROONjuwelen Nancy Hoffmann en Paul van Laak van Atelier81: ‘Wij hebben de afgelopen 12 jaar licht vanuit een andere invalshoek benaderd: architectuur en de openbare ruimte. Hoofdrolspelers? Functionaliteit, levendigheid, helderheid en sfeer.’

Q&A met KROONjuwelen Nancy Hoffmann en Paul van Laak van Atelier81: ‘Wij hebben de afgelopen 12 jaar licht vanuit een andere invalshoek benaderd: architectuur en de openbare ruimte. Hoofdrolspelers? Functionaliteit, levendigheid, helderheid en sfeer.’

 

💡 Wat maakt Atelier81 uniek?

‘Voor exceptionele projecten en experimenten moet je echt bij ons zijn. Natuurlijk, duurzaamheid en innovatie zijn buzzwoorden die wij eigenlijk al heel lang meenemen in projecten. Maar in de eerste plaats heeft Paul heel veel ervaring met het creëren van unieke ervaringen. Op het toneel is hij echt een tovenaar. Hij kan dit heel goed vertalen naar de openbare ruimte, een winkelruimte of jouw woonhuis. Ik, aan de andere kant, ben van de theorie. Ik ben kunsthistoricus en werk ook nog steeds in de kunst- en designwereld. Ik kan ‘het verhaal’ van een ontwerpopdracht vertellen en verbind dat met historische feiten en een conceptueel idee.’

 

💡 Jullie zijn toch ook van het lichtplan in het MaHo gebied?

‘Dat is inderdaad één van de recente projecten die wij opgeleverd hebben. We zochten naar een sprookjesachtig effect op de Pannenkoekstraat en de Botersloot en het winkelgebied daartussen. Je kunt niet eindeloos de stad volhangen met kerstboomlampjes. Dus kozen wij er hier voor om de bomen vanuit de kruin aan te lichten waardoor je een patroon van takken op de stoep geprojecteerd krijgt. Het is helaas alleen tijdens de wintermaanden te zien. Op dit momenten werken we aan een concept voor de Oude Binnenweg.’

 

💡 Wat waren de uitdagingen in dit project?

‘Een goed idee is vaak binnen 5 minuten geboren. Vervolgens ben je maandenlang bezig om zo min mogelijk concessies daaraan te doen als het om de uitvoering gaat. Installatiebureau’s pakken al snel de gemakkelijkste oplossing. Daar zijn wij niet van; zonder wrijving geen glans. Ten slotte constateren wij dat licht te vaak de sluitpost binnen projecten is. Dat is echt zonde. Goed licht is essentieel, niet goedkoop en ook niet eenvoudig. Maar het is altijd weer een feest om iets moois en goeds tot stand te brengen!’

 

www.atelier81.nl

#dekroonrotterdam #rotterdam #atelier81 #lightdesign #rotterdamhotspots #light #design

Related posts