Q&A met Lenard Vunderink. ‘Architect, Energiek en Rotterdammer. Aanpakken en gas geven. Er moet nog zoveel gebeuren!’. Samen met Bas van den Berg initiatiefnemer van de Keilewerf én De Kroon.

Q&A met Lenard Vunderink. Niet zo actief meer op Twitter maar zijn bio omschrijft hem akelig precies: ‘Architect, Energiek en Rotterdammer. Aanpakken en gas geven. Er moet nog zoveel gebeuren!’. Samen met Bas van den Berg initiatiefnemer van de Keilewerf én De Kroon.

 

🔹 Welke kwaliteiten en kennis zijn mooi meegenomen kijkend naar jouw achtergrond in architectuur?

Lenard: ‘Het gebouw van de Kroon staat er al een tijdje en het voordeel is dat ik het gebouw snel begrijp. Dat is mooi meegenomen. Architectuur is voor mij meer een werkwoord. Tijden veranderen en gebouwen veranderen niet vanzelf mee. Een bestaand gebouw met een nieuwe functie, programma en behoefte vraagt om aanpassingen: deze zijn niet alleen bouwkundig. Een gebouw zoals dit ervaren, er iets nieuws in faciliteren, daarmee sturen en live meemaken wat er gebeurd. Dat is zo gaaf. Je begint met de eerste huurders en dan zijn het er ineens 110 en heeft de plek een identiteit. Wat mij vooral aanspreekt van architectuur is dat het veel meer is dan alleen een beeld van hoe iets eruit ziet, maar vooral over hoe iets werkt en gebruikt wordt. Als je heel eerlijk bent is de Keilewerf als gebouw best lelijk. Maar wat daar gebeurd is super tof. We hebben daar een plek gefaciliteerd waar 50 huurders allemaal hun eigen ‘creatieve ei’, energie en enthousiasme in kwijt kunnen. De plek is door de gebruikers ‘geclaimd’. We hebben iets gefaciliteerd waar iets kan ontstaan. Datzelfde gebeurd ook in de Kroon, iedereen richt zijn ruimte in zoals zij dat zélf willen. Wat het echt mooi maakt zijn de mensen die het gebouw gebruiken, en welke voelbare energie door het gebouw stroomt wanneer je binnenstapt.’

 

🔹 Dragen plekken als De Kroon en Keilewerf bij aan het M4H gebied?

Lenard: ‘Het is vooral de manier waarop die plekken werken, het zijn heel atypische werkplaatsen, kantoor, ateliers, waar het bruist van de energie. Deze energie werkt aanstekelijk en besmet de omgeving met een prettig virus. Als je eenmaal besmet bent, wil je ook graag een plekje bij de Kroon of Keilewerf. Je voelt dat er iets bijzonders gebeurd. Dat is een schril contrast met hoe de plekken waren voordat wij er geland zijn, destijds werden er termen als desolaat en akelig gebruikt. Ik ben natuurlijk niet helemaal objectief maar eigenlijk zijn dit nu natuurlijk de plekken in Rotterdam waar je wilt zijn. De stad veranderd, het is nu niet alleen maar het centrum waar het gebeurd. De stad heeft nieuwe plekken nodig en de Kroon is er daar nu één van. Het M4H gebied is een heel groot, zo groot als het hele stadscentrum. We staan slechts aan het begin van de ontwikkeling, dit zijn de eerste speldenprikjes die inzicht kunnen geven van wat de nieuwe mogelijkheden van dit gebied zijn.’

 

🔹 Een houten plank?

Lenard: ‘Soms moet je een plank voor je kop hebben. En gewoon dingen doen. Net als deze plank. Jullie vroegen mij een ding mee te nemen waarmee ik iets heb. Die plank was het eerste dat ik op de weg hier naar toe tegenkwam. Eigenlijk is dat een hoe ik graag werk. Iets is er en dan moet je er het beste van maken. Het is trouwens niet helemaal toevallig dat ik die plank tegen kwam. Deze houten plank is een prototype van de ‘Beuk voor je muil’ een happenplank van Rotterdams beukenhout uit het Kralingse bos. Deze Van Bomen plank is een product van Buurman Rotterdam. Naast dat ik met Bas de Keilewerf en de Kroon bestier, zijn we ook initiatiefnemers van Buurman (samen met Laura Rosen Jacobson). Dus die plank lag om mijn bureau een beetje mooi te wezen.’

Meer informatie over Van Bomen? Check ook eens: https://www.vanbomen.nl!

#dekroonrotterdam #keilewerf #kroonteam

 

Related posts