Een tweedelige Q&A met Aart Strootman en Dries Alkemade: componist en filmmaker, delen de oude postkamer van De Kroon waar sinds onze komst de meest exotische vloer van het gebouw ligt. Part 1

Een tweedelige Q&A met Aart Strootman en Dries Alkemade: componist en filmmaker, delen de oude postkamer van De Kroon waar sinds onze komst de meest exotische vloer van het gebouw ligt (voor wie hem nog niet gezien heeft staat de koffie klaar). Vandaag geven we het woord aan Aart Strootman. Aart Strootman is opgeleid als gitarist en schrijft nu veel muziek, hij staat zowel voor als achter de muzieklessenaar.

🎸Hoe zijn jullie samen in de Kroon terecht gekomen?

Aart Strootman: “Ik had een grote opdracht voor een compositie die afgelopen september in premiere is gegaan. Na het winnen van een compositieprijs kreeg ik een carte blanche van het Gaudeamus Festival. Deze heb ik in willen vullen door een nieuw avondvullend werk te maken voor zelfgebouwde instrumenten. Het festival wilde dit graag laten volgen en zocht een documentairemaker, toen heb ik Dries voorgesteld.”

🎸 En nu samen werken in de Kroon, hoe is dat?

Aart Strootman: “Hij heeft me een half jaar gevolgd en meegeholpen de Kroonkamer te verbouwen, toen dit klaar was is hij er blijven wonen. Nu monteert hij aan dezelfde tafel waar ik instrumenten uitteken en stukken schrijf. Het is daarmee een maffe samenkomst van disciplines: er staat een houtbewerkingschuur met mijn machines, een tafel waar diverse plannen worden vormgegeven en er is een geluidsdichte studio waar ik kan opnemen. Wat alles samenbindt is een dun laagje zaagsel (sorry….).”

🎸Hoe was het om samen aan een project te werken?

Aart Strootman: “Te gek, Dries en ik gaan al lang terug, we leerden elkaar kennen in Tilburg, we studeerden aan dezelfde hogeschool (ik conservatorium en Dries aan de theateracademie) en woonden in hetzelfde studentenhuis. Daarna verhuisde Dries naar een antikraak klooster in Berkel Enschot en ben ik hem gevolgd. Daar hebben we artistiek behoorlijk wat kunnen apenkooien. Toen we ‘er uit moesten’ verhuisde ik naar Antwerpen en Dries naar Rotterdam. Een paar jaar later ben ik ook hier komen wonen en werd De Kroon ons werkhok. Samenwerken met iemand die je al bijna 15 jaar door en door kent is geweldig, zeker omdat de werkzaamheden altijd weer anders zijn.”

Related posts