Q&A met Tom van Doveren van HET LAB: “Leren door te maken & snappen hoe iets werkt; je kunt niet vroeg genoeg beginnen.”

Q&A met Tom van Doveren van HET LAB “Leren door te maken & snappen hoe iets werkt; je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het stimuleren van de belangstelling voor wetenschap en techniek en het aanleren van bijhorende vaardigheden.”

🔬Hoe ben je begonnen met HET LAB

Tom: “De eerste stappen hebben wij reeds gezet in 2013. Het was indertijd onze bedoeling om 28 makerspaces, verspreid over Rotterdam inclusief Hoek van Holland en Rozenburg, op te richten. Doelstelling was (en is) kinderen, jongeren en volwassenen de gelegenheid te bieden zich (digitale) techniek eigen te maken. We waren onze tijd een beetje vooruit, want we kregen de beoogde financiers niet overtuigd: “Er is toch al een Ontdekhoek?” Met hulp van een vriend en een ambtenaar met visie zijn we in 2014 kleiner begonnen in Prins Alexander. Bijna alle basisscholen hebben daar de eerste beginselen van 3D-printen en programmeren ondervonden. Enkele omzwervingen en spin-offs later zitten we in De Kroon Rotterdam.”

🔬Wie kunnen er allemaal langskomen in HET LAB

Tom: “We ontvangen met alle plezier iedereen die zelfstandig of groepsgewijs aan de slag wil met techniek in de breedste zin van het woord. In het bijzonder richten we ons op kinderen vanaf 9/10 jaar met reeds bestaande technische interesse.”

🔬Wat zijn de toekomstplannen voor HET LAB ?

Tom: “Het zou mooi zijn als we de plannen om vaker bijzondere doelgroepen te bedienen, kunnen gaan realiseren. We zijn nu nog net te veel afhankelijk van de ouders die zich de diensten voor hun kinderen kunnen veroorloven. Onze inzet ten behoeve van mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ zetten we voort. Op bescheiden schaal willen we verder werken aan minimalisering van kansenongelijkheid.”

Related posts